Træningsprogram for kvinder/piger

Jeg har snakket med Tina fra “I form med Tina” omkring styrketræning for piger og kvinder, og hvordan hun selv kom igang med træningen. Hun har trænet i flere år, hvor det startede hovedsageligt med spinning og derefter gik over i styrketræning – og nu er hendes planer at stille op til Bikini Fitness næste år!

tina-for-efter

1. Hvor længe har du trænet – og hvornår blev det på højt/seriøst plan?

En aktiv hverdag har altid været en stor del af mit liv. Jeg har aldrig været en sofa-hænger, og da jeg var mindre spillede jeg fodbold i 7 år. Da det blev lagt på hylden, fik jeg hurtigt en passion for spinning. I den forbindelse uddannede jeg mig som spinningsinstruktør, og underviste i knap 3 år i Fitness World. For ca. 3 år siden begyndte jeg at bevæge mig op i styrketræningsområdet. Vovet syntes jeg selv dengang – Jeg lavede lidt øvelser på div. Træningsmaskiner, men det fandt jeg hurtigt ud af ikke var vejen frem til min drømmekrop – Derfor har jeg det seneste 1 ½ år styrketrænet seriøst! Jeg er IKKE bange for at løfte tungt!

 

2. Hvordan ser en træningsuge ud for dig(træningsforløb)?

Jeg er typen der elsker at eksperimentere med nye øvelser! Udfordre min krop og komme ud af den forbandet komfortzone. Jeg har altid selv styret min træning – og de resultater jeg har opnået til d.d. er på egen hånd. I en lang periode har jeg dyrket cardio 3-4 gange om ugen (Løb og spinning) Det har været i en periode hvor jeg har haft fokus på, at mindske min fedtprcent ( I den periode fik jeg den ned på 12,3 %) Derudover har jeg selvfølgelig kørt tung styrketræning ved siden af. Jeg har trænet HVER dag i en LANG periode. Hviledage eksiterede ikke for mig. Min træningsuge kunne eksempelvis se sådan her ud: 3 split

Mandag: Halvanden times styrketræning (Triceps, ryg, bryst) + 1 times spinning

Tirsdag: Halvanden times styrketræning (Mave, ben, baller)

Onsdag: Halvanden times styrketræning ( Mave, biceps, skuldre) + 6-10 km. Løb (HIIT)

Torsdag: Halvanden times styrketræning ( Triceps, ryg, bryst) + 1-2 timers spinning

Fredag: Halvanden times styrketræning(Mave, ben, baller)

Lørdag: Halvanden times styrketræning (Mave,biceps,skuldre)

Søndag: Cardio dag

Da jeg stiller op som debutant i Bikini Fitness næste år, er min træningsplan på nuværende tidspunkt anderledes. ALT cardio er fjernet, da jeg skal øge min fedtprocent til omkring de 15 %. Kører stadig 3 split, men med færre øvelser og højere intensitet, samt 1 hviledag om ugen. Nu skal der bygges muskler på!

 

3. Hvad var de sværeste forhindringer i starten?

Forhindringer? Hvad er det? Ej.. For mig er der kun en vej. Og det er fremad! Jeg ser ikke forhindringer, men et stykke arbejde der skal udføres til UG. Hvis jeg hele tiden ser forhindringer, så mister jeg mit fokus på mit mål. Selvfølgelig har der været hårde dage. Dage hvor jeg har haft mindre lyst til at træne, men den følelse forsvinder hurtigt når jeg prøver at gennemleve følelsen af al den adrenalin der pumper i kroppen under en omgang god styrketræning. Hverken tid eller lyst har været forhindringer for mig. Jeg gør altid plads til min træning. Det handler for mig i bund og grund om prioriteter – Hvor meget man egentlig vil det! Jeg står op kl. 5.15, 5 dage om ugen for at få min træning passet ind.

Dog vil jeg lige prioritere, at det var en smule grænseoverskridende at bevæge sig ind på ”Herrenes område”. Følte mig MEGET lille, da jeg for første gang tog fat i en håndvægt, og ”Kæmpe Søren” sad ved siden af og stirrede. Følte mig slet ikke tilpas, og følte at ALLE fyre tænkte: ”Er hun gået forkert?”. I dag ved jeg udmærket godt at det ikke var tilfældet, og det bare var mig der havde lidt svært ved at komme ud af min komfortzone!

 

4. Hvad ville du ønske at du havde vidst – før du gik i gang?

Jeg ville ønske jeg havde fået råd og vejledning fra en professionel. Én der har 100 % styr på div. Teknikker. Jeg har altid været sådan lidt ”Det klarer jeg da selv”. Men du får ikke det optimale ud af din træning, hvis ikke teknikken sidder lige i skabet! Derudover mindsker du også risikoen for mulige skader, og det er virkelig vigtigt at være seriøs omkring det. En træningsskade kan hænge ved i LANG tid, og sætter din form ud af kurs. Derudover troede jeg også i starten, at hvis jeg løftede tunge vægte, så blev jeg stor og ville komme til at ligne en bodybuilder. Tidligere anså jeg styrketræning, som en ”herre-ting”, men har nu i en del år været bekendt med alle de fede fordele der er ved styrketræning. Styrketræning former din krop! Toner dine muskler. Og derudover sætter du gang i en effektiv efterforbrænding, som absolut er værd at tage med. Så vi kvinder skal ikke være så bange for de håndvægte:-)

Derudover ville jeg ønske at jeg havde sat mig nogle mere konkrete mål med min træning. I starten trænede jeg ”bare” fordi jeg nød det.. det er også helt fint, men ofte rykker man sig ikke nok bare ved lyst. For mit vedkommende rykkede jeg mig for alvor, da jeg begyndte at sætte nogle mål op for mig selv. Det mål kan være ALT! Det kan være du ønsker at gå en buksestørrelse ned, gennemføre dit første maraton, kunne føle dig tilpas i din egen krop, opnår større indre velvære eller noget helt andet. Det at have et mål, er for mig alfaomega, da din udvikling ofte stagnerer hvis ikke du stræber efter noget konkret. Så det er nok mit vigtigste råd til Jer alle.

tina-transformation-kvinder

5. Træner du på hold, maskiner eller en blanding?

Det eneste jeg træner på hold er spinning. Ellers er det på egen hånd. Det er det jeg foretrækker, og som jeg får mest ud af. Jeg får ikke meget ud af, at være på en ”stram op” time, hvor jeg squatter med en bodybar, når jeg får meget mere ud af squatte frivægt med en tung stang og masser af kg. Derudover er jeg mest motiveret når jeg træner alene. Jeg foretrækker at køre det i mit eget intensive tempo – Presse mig selv, udfordre mig selv og prøve en masse nye ting på egen hånd. Jeg træner primært frivægttræning, men kombinerer selvfølgelig med et par øvelser på nogen super effektive maskiner.

 

6. Hvilken form for træning anbefaler du til piger/kvinder, som gerne vil i gang med en mere resultatsgivende træning.

For det første synes jeg det er rigtig vigtigt, at man ”nyder” sin træning. Det betyder at man finder den træningsform man synes er sjovest. Hvis ikke man synes det er særlig fedt at sidde på en spinningscykel, så lad vær’. Ja gu’ fanden er det effektivt, men hvis du opnår større nydelsen omkring din træning ved at løbe, så mener jeg bestemt du skal holde fast i det. Det skal stadig være sjovt, og ikke en pligt der bare skal overståes! Hvis ikke du nyder processen, går du ofte kold og mister motivationen. Det betyder dog IKKE, at man skal udelukke alt det man ikke synes er lige så fedt. Vi skal alle sammen lige ud af vores komfortzone. Det kræver vi afprøver lidt forskelligt – Udfordrer vores krop! Hvis man ønsker en mere tonet og slank krop, så er kombinationen af cardio og styrketræning opskriften. Du opnår ikke din drømmekrop kun ved at dyrke cardio! ALT for mange piger løber, cykler, løber og cykler, og har INTET fokus på formning af kroppen ved at styrketræne. Det er her at det ofte går galt! Jeg kan ikke komme udenom, at tung styrketræning er et must, hvis man ønsker en mere tonet krop. Styrketræning for at opbygge og forme muskelmassen, og cardio for at mindske fedtprocenten.

 

7. Hvad kan du tilbyde til piger/kvinder som gerne vil have dig til at coache deres træning og livsstil?

Det jeg kan tilbyde piger/kvinder er personlige skræddersyet kost- og træningsplaner der passer præcis til dem og deres målsætninger. Jeg går meget op i den personlige og nære kontakt med mine kunder. De skal kunne mærke, at jeg er der for dem – At jeg på hvilket som helst tidspunkt står til rådighed i form af sparring. Jeg har base i Aarhus, og det er her mine konsultationer foregår. Her vil jeg tage en personlig snak med min kunde. Lære hende lidt bedre at kende, tage målinger på hende og tage en snak om hendes nuværende kost- og træningsvaner. Derefter finde ud af hvad jeg skal lave til hende, for at hun opnår de mål hun har sat sig for. Jeg har rigtig mange kunder fra andre byer, og det fungerer også super godt. Her foregår al kommunikation via. Telefon. Jeg henvender mig pt. kun til kvinder/piger, da jeg mener det er vigtigt at være bevidst omkring hvor ens spidskompetencer ligger, og for mit vedkommende er det på kvinde/pige fronten. Får rigtig mange henvendelser fra fyre, men da jeg ønsker at holde mit fokus på kvinderne/pigerne, så takker jeg på nuværende tidspunkt nej. Det er vigtigt at understrege at mine planer er realistiske! Mine kostplaner er ikke strenge diæter og kure, for det går jeg slet ikke ind for. Det er kostplaner der er ment som en kostomlægning, hvor kvinderne/pigerne får en masse værktøjer til at fortsætte den gode stil i fremtiden! For mig er det vigtigt at mine kunder kommer ud på den anden side glade og tilfredse. De skal se tilbage på forløbet som en lærerig process – En process der har været udfordrende, givende, realistisk, hård og absolut det hele værd!

 

mave-tina

 

8. Har du nogle eventuelle råd til piger/kvinder som gerne vil i gang med fitness & styrketræning?

KOM SÅ UD AF DEN FORBANDET KOMFORTZONE! J Det kræver mod og vilje at tage kampen op, men der er kun en der kan gøre det… og det er dig selv! Hvis man føler sig meget uvant i et træningscenter, så vil jeg klart anbefale at man tager kontakt til en der kan hjælpe dem på rette vej. Husk.. Det at spørge om hjælp er IKKE et svaghedstegn! Det er et tegn på, at du vil det. Du vil skabe de forandringer det kræver, for at du bliver mere tilfreds med dig selv. ALT nyt kan til tider virke meget grænseoverskridende, men det er ikke ensbetydende med at du ikke kan. Tværtimod. Du skal bare skubbes i den rigtige retning, så du kommer et skridt næremere din drømmekrop. Tag et skidt af gangen. Vær’ realistisk – Rom blev heller ikke bygget på en dag. Men med den rette indstilling, en god portion vilje og motivation er du nået længere end du selv lige tror!
Husk på: Hvor der er vilje er det vej!

 

Se mere til Tina her:
I form med Tina (Al henvendelse omkring kost- og træningsplaner)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (63 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 22 votes)
Træningsprogram for kvinder/piger, 7.4 out of 10 based on 63 ratings