Find dit kondital
Hvis du går op i motion, og måske endda selv træner, har du sikkert hørt ordet kondital eller konditionstal. Konditallet beskriver, hvor meget ilt i ml per kilo per minut et menneske optager, når det bevæger sig.
For en utrænet person vil konditionstallet altså være en del lavere end hos en, der er i god form. Alder og vægt spiller også ind. Er man meget overvægtigt og træner regelmæssigt, kan ens kondital stadig være lavere end en, der træner tilsvarende, men vejer mindre.
Når du begynder at løbe eller træne på anden måde, kan det være en god indikator for, hvor meget bedre du er blevet. Og det er en god motivationsfaktor at have et mål, når man træner, eksempelvis at man gerne vil have sit kondital op på et bestemt tal i løbet af en bestemt periode. Du skal selvfølgelig huske, at træning også skal være sjovt og rart, så hvis dit kondital i en periode ikke ændrer sig, så nyd, at du har tiden og overskuddet bare til at træne.
Coopertesten
En af de måder, man kan måle sit kondital på, er at udføre Coopertesten. Testen blev opfundet sidst i 1960’erne af K.H Cooper, som var en fysiolog ved det amerikanske militær. Han ville udvikle en metode til at kunne beregne de amerikanske soldaters fysiske form for bedre at kunne planlægge deres træning. Testen bruges overalt i verden, og du behøver ikke befinde dig i et smart sports-laboratorium for at udføre den selv.
Find en flad strækning, som du kan måle, eller benyt det lokale atletik-stadion, så du kan beregne præcis, hvor langt du løber. Løb derefter i 12 minutter. Du skal ikke styrte afsted, for du skal kunne holde til at løbe i alle 12 minutter uden pauser, så tag det eventuelt lidt roligere i begyndelsen, og løb stærkt til sidst. Når du har løbet i 12 minutter, beregner du dit kondital udfra følgende formel:
(D12 – 505) /45
D12 står for den distance, du har løbet i meter. Du kan herefter finde en formel for kondital på nettet, hvor du kan se, om du ligger i den lave eller den høje ende.
For en normal mand på mellem 20-29 er et kondital mellem 44-51 helt normalt, altså hverken højt eller lavt. Til sammenligning er en verdensklasse-atlet i gennemsnit i besiddelse af et kondital på omkring 70-80 i ” normal”-kategorien.
Kondital,